تعریف سانتریفیوژ و انواع آن

انواع میکروسکوپ
میکروسکوپ آزمایشگاهی کاربردی ترین دستگاه
خرداد 23, 1400
اتوکلاو اتوماتیک
اتوکلاو اتوماتیک، استریل کننده کاربردی
تیر 20, 1400

تعریف سانتریفیوژ و انواع آن

انواع سانتریفیوژ

سانتریفیوژ دستگاهی است که با استفاده از نیروی گریز از مرکز اجزای مختلف مایع را بر اساس چگالی جدا می کند. به شکلی که بعد از دوران نمونه مورد نظر در دستگاه رسوبات و مواد با چگالی کمتر در انتهای لوله های آزمایش ته نشین شده و قابل شناسایی می باشند. این دستگاه می تواند یک فیلتر بسیار مناسب باشد که آلودگی را از بدنه اصلی مایع جدا می کند. پارمیس طب قصد دارد در این متن انواع سانتریفیوژ های مورد استفاده در آزمایشگاه های تشخیص طبی را توضیح دهد.

انواع سانتریفیوژ

سانتریفیوژ در آزمایشگاه های دانشگاهی و آزمایشگاه های تشخیص طبی برای تصفیه سلول ها ویروس ها، پروتئین ها و جداسازی اجزای خون کاربرد دارند. که انتخاب آن ها بر اساس نوع مصرف مدل دستگاه از نظر تعداد دور و دما می باشد.

سانتریفیوژ یخچال دار : همانطور که می دانید در سانتریفیوژها به علت دوران و نیروی گریز از مرکز و غلبه بر مقاومت هوا دمای محیط بالا می رود که برای انجام برخی آنالیز ها مثل تست های ACTH و گاز های خونی مناسب نیست. از این رو سانتریفیوژ یخچال دار دمای داخلی دستگاه را حین چرخش پایین نگه داشته تا بالاترین راندمان حاصل آید.

سانتریفیوژ جنرال یخچالدار

میکرو سانتریفیوژ :  میکرو سانتریفیوژها برای آنالیز های روتین آزمایشگاهی با لوله ها و تیوب های کم حجم استفاده می شود.

میکرو سانتریفیوژ ساده

سیتو سانتریفیوژ : سیتو سانتریفیوژ ها برای جداسازی و رسوب دادن لایه نازک سلول ها به کار می رود. این نوع از سانتریفیوژ ها در بافت شناسی، آنکولوژی، ایمونولوژی، سرولوژی، ویروس شناسی و میکروبیولوژی مورد استفاده قرار می گیرند.

مطالب پیشنهادی
شناختن انواع ترازو آزمایشگاهی

ساختار سانترفییوژ

مهم ترین اجزا انواع سانتریفیوژ شامل موتور الکتریکی، روتور، زمان سنج، شافت، دستگاه سر رتور کلید روشن و خاموش کردن کنترل کننده سرعت و تامچو است که میزان دور را مشخص می کند.

کاربردها

  • جداسازی سرم از لخته خون
  • جداسازی پلاسما از خون
  • جداسازی املاح و رسوب در ادرار
  • جداسازی لایه نازک سلول ها و مطالعه اجزای سلول
  • تعیین گروه خونی
  • شناسایی PH خون
  • جداسازی گلبول های قرمز و سفید خون
  • تجزیه و تحلیل رسوب گذاری ماکرو مولکول ها
  • جداسازی انواع ویروس ها از خون

انواع سانتریفیوژ

راهنمای کار با دستگاه

  1. دقت کنید که دستگاه روی سطح محکم  و صاف قرار گرفته باشد تعادل لوله ها در روتور را چک نمایید.
  2. هرگز در حال حرکت روتور درپوش دستگاه را باز نکنید زیرا بسیاری از سانتریفیوژها ایمنی خودکار ندارند. برخی از این دستگاه ها اگر درب آنها باز شود جریان روتور را متوقف می کنند.
  3. اگر در زمان کار نزدیک به سانتریفیوژ هستید از محافظ صورت و یا عینک ایمنی استفاده کنید و نیز در زمانی که روتور در حال چرخش است با انواع سانتریفیوژ کار نکنید.
  4. در صورت لرزش دستگاه را خاموش کنید یا دو شاخه را بکشید. کمی لرزش طبیعی است ، اما مقادیر زیاد می تواند به معنای خطر باشد.

نکات ایمنی در زمان کار با انواع سانتریفیوژ

  • از آنجایی که عملکرد سانتریفیوژ تولید میدان مغناطیسی است بنابراین انتخاب محل مناسب در آزمایشگاه اولویت می باشد.
  • حتماً در زمان استفاده چک کنید که وزن لوله های آزمایش که در کنار هم قرار می گیرند نباید اختلافی بیش از 1% داشته باشند به این شکل که لوله ها دورن روتور باید به صورت متقارن قرار بگیرند.
  • از سانتریفیوژ که معمولاً در آزمایش های خون شناسی از اپلیکاتورهای چوبی برای خارج نمودن لخته استفاده نمی کنند زیرا احتمال همولیز به وجود می آید.
مطالب پیشنهادی
راهنمای خرید سمپلر آزمایشگاهی

با توجه به تمامی نکاتی که درباره سانتریفیوژها در بالا گفته شد در صورتی که قصد خرید این دستگاه یا سایر تجهیزات آزمایشگاهی را داشتید می توانید با مشاوران مجموعه پارمیس طب تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *