معرفی تانک ازت و کاربردهای آن

تیتراسیون
فرآیند تیتراسیون
آبان 10, 1401
نانو دراپ
معرفی نانو دراپ
آبان 17, 1401

معرفی تانک ازت و کاربردهای آن

تانک ازت  با نام های دیگر مانند فلاسک نیتروژن ، مخزن نیتروژن ،تانک ازت مایع شناخته می شود.

تانک نیتروژن کاربردهای گسترده ای در صنایع مختلف و آزمایشگاه‌ های بالینی و تحقیقاتی در دانشگاه ها دارد. به طور کلی می توان گفت که از تانک های نیتروژنی برای ایجاد برودت ( سرما ) و منجمد کردن مواد و وسایل مختلف استفاده می ‌شود. از این تانک برای ذخیره سازی تخمک ها ،نطفه ،خون و رده های سلولی استفاده می شود. در واقع بیمارستان از بزرگترین مصرف کننده تانک نیتروژن می باشد.

تانک ازت

ازت مایع (liquid nitrogen)

نیتروژن گازی بی‌ بو و بی رنگ است که تقریباً ۷۸ درصد از گاز های اتمسفر و هوای اطراف ما را به خود اختصاص داده است. ولی نیتروژن در حالت های غیر گازی یعنی مثلا نیتروژن مایع(LN2)  غالباً در ستون‌ های تقطیر جز به جز هوا شکل می گیرد و استخراج می‌ شود. نیتروژن مایع دمایی حدود منفی ۱۹۶ درجه سانتی گراد دارد و تقریباْ ۷۰۰ برابر فشرده‌ تر از نیتروژن گازی است. تانک ها در واقع محلی برای ذخیره و نگهداری نیتروژن مایع است. ساختار این تانک‌ های ذخیره ای نیتروژن به گونه ‌ای طراحی شده است که هیچ تبادل دمایی ( خروج گرما ) با محیط بیرون نداشته باشد، پس بر همین اساس دمای نیتروژن مایع درون تانک ثابت می‌ ماند، و به همین دلیل از تانک‌ های نیتروژن مایع برای منجمد و فریز کردن مواد مختلف، نگهداری آن‌ ها به مدت طولانی و یا حتی انتقال آن‌ها در مسافت های  کوتاه و طولانی استفاده می‌ شود. مخازن نگهداری ازت یا همان نیتروژن مایع در اندازه‌ های مختلفی با حجم‌ های ۳ لیتری تا حجم های بالاتری مثل ۶۵ لیتر برای مصارف مختلف آزمایشگاهی، و در حجم‌های خیلی بالاتر برای مصارف صنعتی در بازار موجود هستند. این تانک ها معمولاً در برابر خوردگی و آسیب دیدگی های ناشی از ضربه مقاومت بسیار بالایی دارند. در حقیقت کلیت کاربرد های این تانک براین اساس است که محفظه تانک به صورت دو جداره طراحی شده و در داخل بدنه تانک حالت کاملاً خلا و عایقی موجود است. البته فراموش نکنید که عمر تانک‌ های ازت معمولاً از ۱۰ سال فرا تر نمی رود و نباید بیش از این زمان برای نگهداری نیتروژن مایع از آن‌ ها استفاده کرد.

تانک نیتروژن ذخیره

ویژگی ها تانک

  • وزن سبک، حمل آسان ،هدر رفت بسیار کم ازت
  • روش کار آسان و مدت نگهداری طولانی
  • استفاده از آلومینیوم با کیفیت
  • دارای درب محکم و قفل شدن برای امنیت و حفاظت نمونه
  • طراحی خلا چند لایه برای جلوگیری از خروج خلا
  • ذخیره سازی بیولوژیکی نیتروژن مایع
مطالب پیشنهادی
مدل ها دستگاه پی اچ متر

مهم ترین کاربرد های نیتروژن مایع

-صنایع هوایی و هوافضا

شاید برایتان جالب باشد بدانید که نیتروژن مایع یک ماده بسیار ضروری برای این صنعت به شمار می رود و در تونل‌ های بادی، کوره‌ های حرارتی و اتوکلاو ها به کار می‌ رود. نیتروژن مایع همچنین به عنوان ماده ای کمکی در برش‌های لیزری نیز به کار می‌ رود. شیمیایی نیتروژن مایع به عنوان یک گاز فشار به هدایت جریان سیالات و مایعات داخل لوله‌ ها کمک می‌ کند. همچنین از آن به عنوان یک لایه محافظتی در برابر اکسیژن برای مواد سنستیو و حساس به هوا و برای پاک کردن مواد شیمیایی ارگانیک ( مواد آلی ) از جریان‌های پردازشی استفاده می‌‌ شود.

-انرژی

از نیتروژن مایع درون تانک  به عنوان یک گاز خنثی مانند یک روکش و عایق خیلی قوی برای نرسیدن هوا به قطعات و فرآیند‌ های سوپر سنستیو استفاده می‌ شود. همچنین توجه کنید که از نیتروژن مایع  می توان به عنوان یک پاک‌ کننده برای لوله‌ های انتقال و تجهیزات استفاده کرد تا آلودگی‌ های محیطی واردشان نشود.

-داروسازی

از نیتروژن به طور کلی در پاکسازی، انتقال فشار، ادغام و پوشش دهی (محافظت از یک فرآیند در برابر نفوذ رطوبت و یا گاز ها )، اکسیداسیون، تنزل و رفع آلودگی استفاده می شود. از نیتروژن مایع از نوع کرایوژنیک به منظور مدیریت دما و حرارت در سیستم خنک‌ سازی و کولینگ راکتور و نگهداری نمونه‌ های بیولوژیکی و زنده استفاده می‌ شود.

 

-بیوتکنولوژی

نگهداری اسپرم به مدت طولانی ،جنین ،سلول های بنیادی ،مصارف پوست و مو ،واکسن ،نمونه ها آزمایشگاهی ،خنک کننده و فریز کننده سریع استفاده در بیمارستان ها و آزمایشگاه یکی از تجهیزات آزمایشگاهی مهم تانک های ازت  می باشد.در بیمارستان ها از این تانک برای نگهداری سلول ها ،بافت ها و اعضای اهدایی برای پیوند اعضا استفاده می شود.

-نوشیدنی و خوراکی

نیتروژن مایع به عنوان یک عامل برودتی و سرد کننده بسیار مهم و کاربردی در صنعت خنک‌‌ سازی و کولینگ، سرمایش و انجماد مواد غذایی به کار گرفته می‌ شود. به دلیل دمای بسیار پایین این گاز یعنی چیزی حدود منفی ۱۹۶ درجه سانتی گراد، منجمد سازی از طریق غوطه‌‌ ور کردن مواد در نیتروژن مایع از سریع‌ ترین راه شناخته شده برای تهیه‌ بسته‌ های غذایی “IQF” یا بسته‌ های غذایی منجمد تک نفره است. همچنین لازم است بدانید که نیتروژن مایع یا همان ازت مایع درون تانک های ازت نقش اصلی در جلوگیری از فساد، تغییر رنگ و تخمیر را در مواد غذایی بازی می‌ کند و به همین دلیل توانسته است سیستم های بسته‌ بندی را در اقتصاد خرد و در حد فروشگاهی بهبود ببخشد.

مطالب پیشنهادی
دستگاه تصفیه هوا ( ضد عفونی کننده محیط)

ساختار فنی تانک ازت

تانک ازت به طوری طراحی و ساخته شده است که لایه ی داخلی ( درونی ) کاملا عایق باشد و هیچ تبادل گرمایی و حرارتی با محیط پیرامون خود انجام ندهد تا بتواند نیتروژن مایع را در دمای خیلی پایین نگهداری و حفظ کند . از انجا که هیچ تبادل گرمایی بین لایه ی درونی تانک و محیط رخ نمی دهد ، می توان از نیتروژن مایع داخل این تانک ها ، برای کاربرد های گوناگونی که ذکر شده است ، استفاده کرد

تانک نیتروژن مخصوص حمل ونقل

اجزای تانک ازت

  • در اولیه
  • در یونولیتی
  • دسته ی حمل
  • کنیستر
  • محفظه درونی و داخلی
  • بدنه ای چند لایه درونی
  • لوله های اتصال آب بندی وکیوم

نکات ایمنی محل نگهداری تانک های ازت

  • این تانک ها را اصلا در کنار اجسام تیز و خشن و نوک تیز قرار ندهید.
  • به طوری این تانک ها را قرار دهید تا احتمال پرت شدن و افتادن آن در محل های ثابت به حداقل برسد.
  • تانک های ازت را هیچ گاه در محلی که ساعاتی از روز در آن نور آفتاب می تابد قرار ندهید.
  • شما می توانید از هرجای ایران مخازن گازی و مخازن گازهای مایع از جمله تانک ازت را سفارش دهید و خریدی غیر حضوری و ایمن را تجربه کنید ، برای اطلاع از اخرین قیمت تانک کافیست با پشتیبانی سایت تماس بگیرید تا در کمترین زمان ، مخزن مورد نظرتان را برایتان ارسال کنند.
نکات ایمنی در حین انجام کار

تماس مخزن نیتروژن با پوست سبب سرمازدگی فوری خواهد شد. حتی تماس طولانی می تواند منجر به قطع عضو شود. به همین دلیل نیتروژن مایع ماده ای بسیار خطرناک در نظر گرفته می شود.

تانک ازت را باید در محل خلوت نگه داری کنید. نباید در مکان گرم نگهداری شود چرا که گرما برخلاف سرما می تواند سبب سرعت بخشیدن به فرآیند تبخیر ازت شود.

این تانک را بر روی قطعه یا پایه چوبی قرار دهید. چرا که موارد دیگر می تواند سبب آسیب رسیدن به کف تانک شود.

در زمان کار با تانک باید از عینک ایمنی مخصوص یا محافظ استفاده کرد.

برای استفاده از این تانک حتما از دستکش مخصوص استفاده کنید و حتما باید بعد استفاده دست ها را به خوبی با آب و صابون بشویید.

پوشیدن لباس آزمایشگاهی از الزامات کار با نیتروژن مایع است. چرا که احتمال برخورد ازت مایع به پوست کاهش پیدا کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *