روش های مراقبت از تجهیزات آزمایشگاهی
تیر 25, 1402عملکرد و کارایی هود شیمیایی آزمایشگاهی
مرداد 29, 1402سانتریفیوژ آزمایشگاهی برند AFI فرانسه
سانتریفیوژ آزمایشگاهی دستگاهی که برای جداسازی اجزای مختلفی از محلول ها یا امولسیون استفاده می شود. این وسیله با استفاده از نیروی گرانش می تواند ذرات مختلف را از یکدیگر جدا کند. در واقع سانتریفیوژ با چرخاندن نمونه با سرعت بسیار بالا نیرو گرانشی مصنوعی ایجاد می کند سبب جداسازی اجزای مختلف نمونه می شود.
عملکرد دستگاه سانتریفیوژ آزمایشگاهی
نیروی گریز از مرکز با شعاع دستگاه و نیز نیروی وارد آمده به آن رابطه مستقیم دارد. مبنای کار دستگاه سانتریفیوژ براساس نیروی سانتریفیوژ نسبی سنجیده می شود. در نهایت می توان گفت هر چقدر که شعاع یک دستگاه بزرگتر باشد در نتیجه سرعت ته نشین شدن ذرات در آن بیشتر خواهد بود.
پس همان طور که توضیح داده شد نحوه عملکرد یک دستگاه سانتریفیوژ دوران حول یک محور فرضی ثابت با استفاده از نیروی گریز از مرکز است. با استفاده از عمل سانتریفیوژ می توان محلول های مایع و یا گاز را جداسازی کرد.
قطعات کلیدی دستگاه سانتریفیوژ
- موتور الکتریکی دستگاه
- روتور دستگاه
- زمان سنج
- شافت دستگاه
- کلید روشن و خاموش کردن
- کنترل گر سرعت دستگاه
- تاچومتر که میزان دور دستگاه مشخص می کند
کارایی سانتریفیوژ آزمایشگاهی
سانتریفیوژ به عنوان یکی از دستگاههای مهم آزمایشگاهی در بسیاری از حوزههای علمی، کاربردهای گستردهای دارد. در زیر به برخی از کاربردهای سانتریفیوژ اشاره مینماییم:
1- جداسازی سلولها: سانتریفیوژ برای جداسازی سلولهای مختلف به کار گرفته میشود. با استفاده از فرآیند سانتریفوژ، سلولهای سالم و مورد نیاز را از مخلوط سلولی جدا کرده و به دست آورد.
2- جداسازی پروتئینها: سانتریفیوژ به عنوان یکی از روشهای مهم جداسازی پروتئینها از مخلوطهای پروتئینی استفاده میشود. با استفاده از سانتریفیوژ، پروتئینها را از محلول جدا کرده و برای آزمایشات بعدی استفاده میشود.
3- جداسازی DNA و RNA: سانتریفیوژ برای جداسازی DNA و RNA از سایر اجزای سلولی و بافتی استفاده میشود. این روش به عنوان یکی از روشهای مهمی در بیوشیمی و ژنتیک مورد استفاده قرار میگیرد.
4- تمیز کردن نمونهها: سانتریفیوژ برای تمیز کردن نمونههای مختلف از جمله باکتریها، ویروسها و سلولها استفاده میشود. با دور زدن این اجزا از نمونه، تمیز شدن نمونه به دست میآید.
5- ساختاردهی مواد: در شیمی و فیزیک نیز سانتریفیوژ به عنوان یک ابزار مهم برای ساختاردهی مواد و جداسازی اجزای مختلف از هم استفاده میشود.
6- تولید ویروس: سانتریفیوژ برای تولید ویروسهایی که برای تزریق به بدن انسان و حیوانات استفاده میشوند، استفاده میشود. با دور زدن اجزا مضر، ویروسهای سالم تولید شده و برای استفاده در درمان بیماریهای مختلف به کار میروند.
موارد استفاده این دستگاه
- جدا کردن دو نمونه محلول از یکدیگر
- جدا کردن ذرات از محلول ها بر اساس وزن آن
- جدا کردن سرم و پلاسما از گلبول های خون برای انجام آزمایشات
رعایت نکات ضروری در حین کار با دستگاه سانتریفیوژ
- در هنگام استفاده از دستگاه سرعت را متناسب با نمونه ای که داخل آن قرار می دهید، تنظیم کنید.
- حتما درپوش نمونه ها را بر روی آنها قرار دهید و از سالم بودن لوله ها اطمینان حاصل کنید.
- از قفل بودن دستگاه قبل از استفاده آن اطمینان حاصل کنید.
- تعادل دستگاه را چک کنید و آن را روی سطح مناسب قرار دهید.
- دستگاه را به صورت روزانه و پس از هر بار استفاده تمیز کنید.
- هر 3 ماه یکبار دستگاه را سرویس کنید و قطعات ناسالم آن را چک کنید.
- برای دوران از سرعت های بالا و غیر ضروری استفاده نکنید.
- اگر لوله ای در هنگام آزمایش شکست و یا اینکه مشکوک به شکستن بود، باید دستگاه را خاموش کرد و پس از ۳۰ دقیقه موارد لازم را انجام داد.
- اگر در حین فعالیت، دستگاه شروع به صدا و لرزش کرد دستگاه را خاموش کنید و حتما روتور دستگاه را چک کنید.
جمع بندی
این دستگاه در آزمایشگاه های زیست شناسی، برای جداسازی بیومولکول های مختلف سلولی استفاده می شود. همچنین به عنوان مثال، در بیوشیمی و بیولوژی میتوان از سانتریفیوژ برای جداسازی سلولها، پروتئینها، DNA و RNA استفاده کرد. همچنین، در شیمی، فیزیک و دیگر حوزههای علمی نیز میتوان از سانتریفیوژ برای جداسازی و تمیز کردن اجزای مختلفی از یک محلول استفاده کرد.
شرکت پارمیس طب از ارائه دهندگان تجهیزات آزمایشگاهی برندهای معتبر دنیا به طور مثال دستگاه سانتریفیوژ آزمایشگاهی برند AFI فرانسه را دارد که بسیار کاربردی و برای هر آزمایشگاهی لازم و ضروری می باشد. و همچنین سایر دستگاه از برندهای kw ایتالیا، stateboune انگلستان و …. که می توانید به سایت پارمیس طب به نشانی www.parmisteb.com مراجعه نمایید و همچنین با همکاران و مشاوران مجموعه در تماس باشید.