آشنایی با دستگاه اسپکتروفتومتر

هود شیمیایی آزمایشگاهی
هود شیمیایی از مهم ترین وسایل آزمایشگاهی
اردیبهشت 26, 1400
انواع میکروسکوپ
میکروسکوپ آزمایشگاهی کاربردی ترین دستگاه
خرداد 23, 1400

آشنایی با دستگاه اسپکتروفتومتر

اسپکتوفتومتر

دستگاه های اسپکتروفتومتر به جداسازی و اندازه گیری تغییرات انرژی هسته ها، یون ها و یا مولکول ها می پردازند که این تغییرات ناشی از برهم کنش اشعه الکترومغناطیس با ماده می باشد. در واقع این دستگاه شدت نور را به صورت تابعی از طول موج اندازه گیری می نماید به طوری که امکان اندازه گیری غلظت های بسیار کوچک را دارد. بنابراین در تجزیه و تحلیل عناصر مولکولی مانند DNA و RNA بکار می رود و نیز بیشترین کاربرد آن در آزمایشگاه بیوشیمی می باشد.

عملکرد دستگاه اسپکتروفتومتر

این دستگاه از دو منبع نور که لامپ تنگستن یا هالوژن است استفاده می کند. در ادامه مسیر این نور تولید شده با استفاده از تک رنگ ساز فیلتر شده و در طول مسیر با استفاده از چند منشور در نهایت طول موج خاصی انتخاب می شود. که این نور با طول موج خاص از شکاف عبور یا متمرکز کننده پرتو عبور می کند در واقع قسمتی از نور مذکور در داخل نمونه جذب و باقی آن عبور می کند. که این نور عبوری به آشکار ساز رسیده و پس از تعیین شدت نور و تبدیل آن به انرژی الکتریکی توسط صفحه نمایشگر نشان داده می شود.

اسپکتروفتومتر

 

انواع طیف سنج نوری

اسپکتروفتومتر مرئی

در ناحیه مرئی طیف الکترومغناطیس، یعنی ۴۰۰ الی ۷۰۰ نانومتر، جذب یا عبور تابش از محلول نمونه به رنگ آنالیت مربوط است. دستگاه هایی که در ناحیه مریی استفاده می شوند. فتومتر یا رنگ سنج یا اسپکتروفتومتر مریی نامیده می شوند. در رنگ سنج ها از صافی و در اسپکتروفتومترها از تکفامساز برای تفکیک طول موج ها استفاده می شود.

مطالب پیشنهادی
معرفی سمپلر آزمایشگاهی

اسپکتروفتومترفرابنفش مرئی

اسپکتروفتومترهای فرابنفش- مریی در کل محدوه فوق بنفش و مریی طیف الکترومغناطیس، یعنی از ۱۹۰ الی ۱۰۰۰ نانومتر کاربرد دارند. اگر دستگاه اسپکتروفتومتر فوق بنفش- مریی برای آنالیز ماده در ناحیه مریی استفاده شود، محلول نمونه باید رنگی باشد، ولی برای استفاده در ناحیه فرابنفش، محلول آنالیت می تواند شفاف باشد. در این دستگاه ها معمولاً از دو نوع منبع تابش استفاده می شود. لامپ تنگستن برای ناحیه مریی و لامپ بخار دوتریم برای ناحیه فرابنفش رایج هستند. ولی، در برخی از دستگاه های جدید از لامپ فلشی زنون استفاده شده که هر دو ناحیه را پوشش می دهد.

اسپکتروفتومتر

موارد احتیاط در زمان نصب و کار با دستگاه

  1. دقت کنید که دستگاه بر روی سطح صاف بدون هیچ گونه شیب و بالاتر از سطح زمین نصب شده باشد.
  2. در زمان نصب این وسیله توجه کنید که محافظ برق داشته باشد.
  3. در صورت امکان اسپکتروفتومتر را از جای خود حرکت ندهید و دقت کنید تا ضربه ای به آن وارد نشود.
  4. به هیچ عنوان نباید دست کاربر با لامپ تماس پیدا کند چرا که طول موج اشتباهی نشان می دهد.
  5. سالی دو بار بدنه دستگاه باز کنید و گرد و غبار درون دستگاه تمیز کنید.
  6. حداقل به مدت 15 دقیقه دستگاه روشن باشد برای اینکه بعد از این مدت دستگاه گرم شده و به پایداری حرارتی و الکترونیکی می رسد یعنی برای انجام کارهای مختلف آماده است.
  7. به هیچ وجه این دستگاه نباید در نزدیکی دستگاه هایی که امواج الکترومغناطیس و امواج الکتریکی شدید تولید می کنند، قرار گیرد. وگرنه ممکن است در نتایج آنالیز خطا به وجود آید.
مطالب پیشنهادی
همزن آزمایشگاهی (شیکر) چیست؟
کاربردها

اسپکتروفتومتر در اندازه گیری کیفی و کمی انواع ترکیبات آلی معدنی و یون های فلزی به کار می رود. تعیین غلظت مواد اندازه گیری فعالیت آنزیم های مختلف کلسترول، تری گلیسیرید، قند، اوره، کراتین، انواع داروها و همه یون های فلزی استفاده نمود. این دستگاه در زمینه های مختلف چون تجزیه مواد در رشته شیمی، کشاورزی، مواد و پزشکی کاربرد دارد. برای خرید تجهیزات آزمایشگاهی از جمله این دستگاه می توانید با مجموعه پارمیس طب در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *