سمپلر آزمایشگاهی یکی از پرکاربردترین تجهیزات آزمایشگاهی است که برای نمونه برداری یاز مایعات مختلف استفاده می شود. استفاده صحیح از این دستگاه و اطلاع داشتن از نکات حجم برداری جزء موارد ضروری است که هر یک از پرسنل آزمایشگاه باید دارا باشد. عملکرد دقیق و صحیح این وسیله آزمایشگاهی نقش بسیار مهمی در دقت نتایج آزمایش ها دارد. در صورتی که اگر خطای اندازه گیری بیش از مقدار مجاز رخ داده باشد باید در کوتاهترین زمان ممکن نسبت به کالیبراسیون آن اقدام نمود.
سمپلر یک وسیله آزمایشگاهی متداول است که جهت اندازه گیری و انتقال مایعات بکار می رود. این دستگاه انواع مختلفی دارد که هر یک می تواند میزان مشخصی از مایعات را جا به جا کند و برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. که در این دستگاه با توجه به حجمی که جا به جا می شود دارای بخشی به نام تیپ یا سر سمپلر است که بر روی بخش ابتدایی آن قرارمی گیرد. در واقع به این صورت است که مایع در قسمت سر سمپلر قرار گرفته و از این طریق انتقال پیدا می کند و بعد از آن که جا به جایی انجام شد سر سمپلر توسط دکمه اجکتور از آن جدا می شود.
اساس کار این دستگاه، با ایجاد خلاء برای مکش محلول به درون سر سمپلر است. به طوری که این کار با پیستونی که در بالای آن قرار دارد انجام می شود. با فشردن پیستون هوای داخل لوله بدنه آن تخلیه شده و با آزاد کردن آن به آرامی درون آن خلاء ایجاد می گردد، که باعث مکش محلول به درون سر سمپلر می شود.
سمپلر آزمایشگاهی، در انواع مختلفی ساخته میشود و هرکدام ویژگیها و کاربردهای مخصوص به خود را دارد. به صورت کلی سمپلرها در دو مدل سمپلر آزمایشگاهی حجم ثابت و سمپلر آزمایشگاهی متغیر ساخته میشوند. با استفاده از سمپلرهای حجم ثابت تنها می توان حجم معین و از پیش تعیین شدهای را جابهجا نمود و امکان تنظیم و تغییر حجم نمونه برداری شده، امکان ندارد. اما در سمپلرهای حجم متغییر، امکان تنظیم و تغییر حجم نمونه برداری شده وجود دارد و میتوان برحسب نیاز، حجم سمپلر را تغییر داد. نکتهای که باید مورد توجه قرار گیرد، آن است که سمپلرهای حجم متغییر دارای حجم مینیمم و ماکزیمم هستند و کاربر تنها در این محدوده میتواند از نمونه حجم برداری نماید.
این قسمت از دستگاه برای تخلیه مایع مورد نظر استفاده می شود. به این صورت که با فشردن آن به سمت پایین مایع تخلیه شده و با بالا آمدن پیستون مایع برداشته می شود.
یک دکمه در بالای بدنه سمپلر قرار گرفته که برای خارج کردن سر سمپلر از آن مورد استفاده قرار می گیرد.
این بخش در سمپلرهای متغیر است. به شکلی که با استفاده از یک پیچ تنظیم کننده حجمی از مایع مورد نظر را که می خواهیم می توان انتخاب و تنظیم کرد.
با تنظیم پیچ حجم دستگاه، در قسمت پایین تر از پیچ بر روی صفحه ای میزان حجم را می توان مشاهده نمود.
بدنه سمپلر بخشی است که با ایجا خلاء در لولههای درون آن، حجم مشخصی از مایعات جابجا میشود.
بخش انتهایی سمپلر که تیپ یا سر سمپلر بر روی آن نصب می گردد.
در زمان کار با سمپلر آزمایشگاهی باید نکات یا مواردی را رعایت کرد. تا بتوان دقت در نمونه برداری، و همچنین حفظ و افزایش طول عمر سمپلر را در پی داشته باشد. در قسمت زیر به این موارد اشاره شده است.
چنانچه قصد خرید این دستگاه یا سایر ابزار های آزمایشگاهی را دارید می توانید به سایت پارمیس طب مراجعه کنید تا اطلاعات کامل راجب محصول مورد نظرتان را کسب نمایید.